Elefantul 🐘 si Funia - Poveste Motivationala. Puterea Credintei

Poveste Inspirationala. Diferenta dintre Convingere si Abilitate

Un profesor a mers in vacanta in India. A calatorit prin mai multe sate si a observat că elefanții 🐘🐘 nu erau ținuți în cuști și nici nu erau legati cu lanțuri.
Tot ceea ce îi împiedica pe elefantii puternici să scape , era o mică bucată de funie legată de un picior. Funia care lega piciorul elefantilor era atasata de un simplu tarus bagat in pamant.
În timp ce profesorul privea pe elefanți, el se simtea confuz si nu intelegea de ce elefanții nu și-au folosit puterea pentru a rupe funia și a scăpa. Ar fi putut face acest lucru cu ușurință, dar în schimb, nici macar nu încercau.
Curios să știe răspunsul, a inceput sa întrebe satenii de ce elefanții stăteau acolo și nu încercau să scape.
Profesorul a aflat ca atunci când elefantii sunt foarte mici, se foloseste o frânghie de aceeași dimensiune pentru a ii lega. La această vârstă frageda, funia este suficienta să îi tii pe loc pe elefanti doar cu o simpla funie.
Pe măsură ce cresc, elefantii sunt condiționați sau obisnuiti să creadă că funia nu se poate rupe. Ei cred că frânghia are puterea de a-i ține pe loc, așa că nu mai încearcă să se elibereze. Motivul pentru care elefanții nu s-au eliberat și nici nu mai incearca sa scăpe este că, de-a lungul timpului, au adoptat convingerea că pur și simplu a scapa nu este posibil.

Morala povestii? Ideii pt Inspiratie?

Uneori oamenii din jurul nostru poti fi asemenea funiei 🎗din povestea cu elefantul. Oricât de mult încearcă lumea să te țină înapoi, continuă sa crezi că ceea ce vrei să obții este posibil.
O lectie, o idee care mi se pare importanta este sa invetam sa gandim independent, pentru noi insinse. Poate cineva (apropiat noua) nu a putut, stiut sau nu a vrut sa reuseasca. Intreaba-te daca credintele lui/ei sunt automat adevarate si pentru tine?
A crede că poți avea succes este un ingredient important pentru a obtine ce iti doresti. Ce alte ingrediente mai sunt necesare pentru succes?
Intrebari pentru Reflectie:
  • Ce credinte / convingeri limitative te tin pe loc?
  • Ce iti doresi sa realizezi dar crezi ca nu esti in stare sa faci?
  • Ce experiente din copilarie te-au marcat intr-un mod negativ si acum le folosesti ca justificari pentru a stagna in viata?
  • Ce convingeri folosesti pentru a justifica lipsa de progres in viata ta?
  • Ce pierzi pastrand justficari / credinte limitative care nu-si mai au rostul?
  • Ce ai castiga daca ai renunta la funiile care te tin pe loc?
  • Identifica 2 Credinte care iti dau putere. Cum de ai ajuns sa crezi asa ceva?
  • Identifica 2 Credinte care te limiteaza /imobilizeaza / te tin pe loc. Cum ti-ai insusit aceste convingeri?
  • Ce am mai putea invata din aceasta simpla poveste motivationala?
  • Trimiteți un comentariu

    Mai nouă Mai veche