CREDINTE, PRESUPUNERI, SUPOZITII

In aceasta postare va propun sa vorbim despre o alta componenta a gandirii si anume CREDINTE(nu ma refer la Credinta in sensreligios dar nici nu exclud) / PRESUPUNERI / SUPOZITII. Conform Dex:
"PRESUPÚNERE, presupuneri, s.f. Faptul de a presupune; ceea ce este admis în mod prealabil drept posibil, real, adevărat; supoziție, ipoteză, presupus, presupoziție."
"SUPOZÍȚIE, supoziții, s.f. Presupunere, ipoteză. ♦ (Log.) Enunț luat ca premisă (ipoteză) pentru intemierea altor enunțuri. ♦ (Log.) Capacitatea unui termen de a reprezenta ceva într-o propoziție."

Poate va intrebatiThe question is? ce legatura au Presupunerile / Supozitiile cu Gandirea?  
Atunci cand efectuam un act de gandire, pentru ca acesta sa aiba sens trebuie sa se bazeze, as fie fundamentat pe un set Credinte, Presupuneri, Supozitii.
Sa luam un exemplu practic. Mihai citeste o carte. Care sunt presupunerile in acest exemplu?
  • Exista o persoana care se numeste Mihai;
  • Mihai stie sa citeasca;
  • Exista carti;
  • Mihai a invatat sa citeasca;
  • Mihai citeste una din aceste carti;
  • Cartile au capitole;
  • Cartile au foi;
  • Mihai intelege alfabetul......si putem continua.
Fiecare dintre noi le foloseste. Nici nu am putea altfel. Fara ele ar trebui ca de fiecare data sa reconsideram totul, sa reinvatam totul, sa punem totul la indoiala. Ele reprezinta o constanta in viata si in procesele de gandire pe care le efectuam.
Robert Harris zice ca Presupunerile sunt necesare pentru ca:
  1. Impun o serie de limite la subiectul, topicul avut in vedere;
  2. Reflecta ceea ce este importatnt pentru noi;
  3. Simplifica problema.
Adesea insa multe din presupunerile pe care le folosim sunt auto-impuse, si este recomandat sa le reevaluam.
De unde vin Credintele, Presupunerile, Supozitiile pe care le folosim? Din multe si variate surse, cum ar fi: experientele anterioare,(daca ai mancat un fructInvisible Pear care ti-a facut rau, data viitoare cand cineva iti va oferi unul vei crede, presupune ca ti se va face rau iar si vei fi inclinat sa refuzi), din  ce ai citit, auzit, vazut la tv, din ce ti-au spus parintii, prieteni, autoritatile, preotii (daca esti o persoana religioasa si ai incredere in ceea ce iti spune preotul, vei evita de ex sa mananci alimente interzie in post pentru ca presupui ca el stie mai multe decat tine, ca vei pacatui, ca vei merge in iad), etc.


Fiind foarte utile Credintele, Presupunerile, Supozitiile pot si fi foarte periculoase atunci cand le scapi de sub control,cand ajungi sa faci generalizari extreme, cand uiti sa le mai verifici:check:, sa le iei puricat:scratchback: sa vezi daca mai sunt valabile. Gandeste-te ca ai avut o experienta cu un cainedog run. A fost prima data cand ai intalnit un caine si acesta te-a muscat. De la aceasta experienta ajungi la credinta ca toti cainii sunt periculosi, te vor musca:dogbite: daca pui mana pe ei. Este adevarat ca unii cani s-ar putea sa te muste iar, daca esti neatent(a), in acelasi timp sunt si cani care sunt mai prietenosi si cu care te-ai putea intelege bine.


Sa vedem cateva intrebari care ti-ar putea fi de folos:
  • Ce iau de bun in acest context?
  • Ce presupun cand ma gandesc sa fac, realizez "acest lucru"?
  • Ce s-ar intampla daca ceea ce iau eu de bun s-ar dovedi a fi fals?
  • Ce s-ar intampla daca ceea ce iau eu de bun s-ar dovedi a fi expirat, a nu mai fi valabil?
  • Ce trebuie sa fie adevarat pentru ca acesta afirmatie sa aiba sens, sa fie adevarat?
  • Sunt necesare aceste presupuneri?
 Tu ce presupuui citind acest articol? Care sunt Credintele, Presupunerile, Supozitiile pe care le ai / faci in mod curent? Iti sunt de folos? Ce s-ar intampla cu ele la o verificare mai atenta? Cate dintre ele s-ar mai dovedi valabile si utile?:wingblock:

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche