CONCEPTELE Si DEFINITIILE LOR

In acest articol iti propun sa vorbim despre o alta componenta a Gandirii si anume Conceptele si cum le Definim.

Paul Richard spune ca: Orice act de gandire este exprimat prin Concepte si i se da o anume forma tot prin Concepte si Idei.("All reasoning is expressed through, and shaped by, CONCEPTS and IDEAS.").

Conform Dex: "CONCÉPT, concepte, s.n. 1. Idee generală care reflectă just realitatea; noțiune 2. Ciornă, schiță, bruion. – Din fr. concept."

Sa vedem cateva exemple de concepte:
Frumustea, Legea, Cinstea, Minciuna, Adevarul, Disctractia, Curajul, Onoarea, etc. Daca exemplele anterioare sunt de natura abstracta, avem si Concepte de natura concreta, cum ar fi: Soba, Masina, Televizor, Telefon, etc. Ce sunt ele de fapt? Sunt etichetele pe care le-am pus diverselor lucruri. Ai vre-o neclaritate pana aici?
Acum fiecare Concept / Eticheta are una sau mai multe Definitii, respectiv Ce este Conceptul, Obiectul respectiv? Ce face? Ce utilizari are? Ce functii are?
Toti le folosim. Reprezinta una din componentele pe care se fundamenteaza Gandirea. Problema apare atunci cand folosim Conceptele fara sa stim ce reprezinta sau cand presupunem ca si cealalta persoana are aceasi definitie pentru un concept ca si noi. Urmareste urmatorul dialog:
Claudia si Mihai se cunosc de putina vreme si fac conversatie pentru a se cunoaste mai bine. La un moment dat Mihai ii spune ca ii place sa se distreze. Claudia zambeste bucuros, crede ca a intalnit pe cineva cu, care are ceva in comun si ii spune ca si ei ii place mult sa se distreze. -Super, spune Mihai, Ce zici daca saptamana viitoare ne intalnim ca sa ne distram impreuna? - Sigur, zice Claudia. Cum vrei sa facem? - Joi este un conert de muzica clasica la ora 19, iar dupa se organizeaza o intalnire in care fiecare prezinta ce a mai compus, zice Mihai. Claudia, casca ochii mari si nu-i vine sa creada.... Ea se gandea sa iasa la un meci de footbal, poate un Counter Strike la calculator...(este o fata mai baietoasa..Grin

Dupa cum vedeti este vorba despre acelasi Concept, DISTRACTIA, dar Mihai si Claudia au conceptii, perspective diferite asupra acestui Concept.

Cateva intrebari care ti-ar putea fi de folos:
  • Ce Concepte folosesc in timp ce ma gandesc sa realizez ce mi-am propus?
  • Cum definnesc eu acest Concept?
  • Cum defineste acest Concept alta persona? Care este definitia din Dictionar?
  • Ce s-ar intampla daca as inlocui acest Concept cu unul similar? Ce sinome are acest Concept?
 care sunt concepetele pe care le folosesti in mod curent in gandirea ta? cum le definesti? ce se intampla pe masura ce te gandesti la conceptele pe care le folosesti si le revizuesti?:thinking:

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche