ATENTIONARE
Gandurile, ideile pe care le voi prezenta in aceasta postare si cele viitoare sunt de natura personala si subiectiva; perspective personale, printre care vei regasi si elemente din lucrarile altor autori.
Nu sunt si nu se doresc a fi articole de specialitate, prezentate de un specialist in domeniu.
DACA AI PROBLEME IN ACEST DOMENIU, ITI RECOMAND SA APELEZI LA UN SPECIALIST!
Revenind la subiectul nostru, Ce sunt Emotiile? / Ce este simtirea?
Conform Dex: "EMÓȚIE, emoții, s.f. Reacție afectivă de intensitate mijlocie și de durată relativ scurtă, însoțită adesea de modificări în activitățile organismului, oglindind atitudinea individului față de realitate".
Din cat am descoperit eu pana acum, specialistii in domeniu nu au ajuns la un acord in aceasta privinta. Emotiile sunt abordate din diverse perspective. Astfel avem:
- Abordari / Teorii Somatice,(afirma ca reactiile corpului mai degraba decat judecata sunt esentiale pentru emotii);
- Abordari / Teorii Neurobilogice,(explica emotia ca fiind o stare mentala placata sau neplacuta oraganizata in sistemul limbic al creierului);
- Abordari / Teorii Cognitive, [spune ca activitatea cognitiva (judecatii, evaluari,etc.) este necesara pentru ca emotiia sa apara].
Sa facem un salt in timp. Tocmai au trecut cateva secunde de cand ai aparut pe lume. Sunt primele tale clipe pe pamant. Incepi deja sa explorezi lumea. Acum revin-o la momentul prezent si revizueste bagajul de emotii pe care il ai. Acum, mental sau pe o foaie de hartie daca iti este mai usor, fa doua coloane in cea din stanga pune emotiile cu care ai venit deja inzestrat la nastere si in coloana din drepata pune emotiile pe care le-ai acumulat din momentul nasterii pana in acest moment al vietii tale. Cum arata cele 2 coloane? Difereta mare intre ele? De unde provine aceasta diferenta? Crezi ca, coloana din dreapta va ramane la fel sau pe masura ce timpul va trece se va modifica? Vor apare noi emotii, poate unele vor dispare din lista ta.
EMOTIA
Ce este ea? Ce o cauzeaza? Care sunt consecintele ei? Cum stii ca ai o anuminta emotiie si nu alta? Ce se poate face in privita emotiilor, mai ales in privinta acelora care nu iti plac!?Ce este ea?
In primul rand este o eticheta, (un nume dat unei tariri interne, in alta limba acesi traire are o eticheta diferita) , un cod, o categorie, (in care includem bucurie, tristete, frica, furie, etc.). Este ceva imaterial si totusi poate fi de o insitate foarte puternica,( si tu banuiesc ca ai experimentat pe propria piele puterea emotiilor). Este un proces, o traire subiectiva fiecaruia dintre noi. Crezi ca atunci cand tu spui ca esti bucuros(a), traiesti emotia bucuriei in acelasi fel cu vecinul, amicul care ti-a spus ca este bucuros? Dupa cum fiecare dintre noi sunt unici asa si emotiile pe care le traim sunt personalizate. Desigur se regasesc trasaturi comune, dar acum, eu sunt de parere ca fiecare simte o emotie in felul lui personalizat, unic. De ce? Pai, pentru ca fiecare dintre noi sa simta o emotia in acelasi fel, la aceiasi intensitate, ar trebuie sa aiba acealeasi experiente de viata ca si tine, sa fii intalnit aceleasi persoane, citit aceleasi carti, aiba aceleasi credinte, pareri, valori, etc. Ai prins ideea? Ce nu este? Nu este un obiect palpabil, ceva pe care sa il iei in mana asa cum iei o piatra, un cartof.
Ce o cauzeaza? De unde Vine?
Buna intrebare...Ai intalnit si vei mai intalnii diverse explicatii. Cum ar fi: El / Ea ma face sa ma simt asa! Este destinul; Asa a fost sa fie! Dumnezeu este responsabil pentru felul in care te simti, trebuie sa te rogi la El, sa te ajute sa te simti mai bine! mai poti completa lista...Cine are dreptate? hmmm....In acest moment sunt de parere ca modul in care te simti la un moment dat este rezutatul unor factori, elemtente de natura fiziologica si cognitiva (voi detalia mai pe larg in postarile viitoare).
- de natura Fiziologica: pai aici ma refer la ce mananci, bei, cum respiri, pozitia corpului, miscarile ochilor,exercitiul fizi sau lipsa lui, etc. Ai constat si tu cred ca diferite mancaruri / bauturi au efect diferit asupra modului in care te simti. Deasemeni esti de acord, sper ca te simti diferit atunci cand stai intins si lenevesti ziele la rand, in comparatie cu zilele cand faci exercitii fizice, miscare, etc.
- de natura Cognitiva: aici ma refer la credintele pe care le ai, modul in care gaindesti, la ce te gandesti, ce iti spui, ce vizualizezi mental, valorile tale, asteptarile pe care le ai de la tine si de la ceilalti, obiectivele tale, experientele tale de viata, etc.
Care sunt consecintele / urmarile?
Aici nu trebuie sa insist prea mult, fiecare dintre noi a avut multe si variate ocazii de a observa fie pe propria piele sau la altii consecintele emotiilor.Cum stii ca ai o anumita emotie fata de alta?
Dupa cum mentionam mai devreme desi au caracteristici comune, fiecare traire emotionala este specifica, personalizata pentru fiecare dintre noi. Banuiesc ca fiecare isi dezvolta propriul sistem. Ce se poate face in privita emotiilor, mai ales in privinta acelora care nu iti plac!?
Aici depinde de tine si credintele tale. Daca crezi si esti hotarat sa iti mentii credinta ca ceea ce simti nu depinde de tine ci de factori externi, ( Dumnezeu, destinul, seful, colegul, sotul, sotia, etc sunt vinovati, responsabili pentru felul in care te simti), atunci nu prea ai ce face. La urma urmei felul in care te simti depinde de facori care se alfa in afara controlului tau. Pe de alta parte daca crezi sau esti dispus sa exeprimentezi si sa adopti credinta ca ai si tu un cuvant de spus,(si nu unul oarecare), atunci sunt multe lucruri pe care le poti face pentru ca sa influentezi modul in care te simti.Pentru aceasta postarea ajunge, vom explora alte idei si in postarile viitoare.
Pentru tine ce inseamna emotia? Ce este ea? Ce o cauzeaza? Care sunt consecintele ei? Cum stii ca ai o anuminta emotiie si nu alta? Ce se poate face in privita emotiilor, mai ales in privinta acelora care nu iti plac!?
Tags:
Exploram Emotiile
Definim ca "emotii" acele stari care produc schimbari in interiorul nostru, dau culoare vietii, ajutand la formarea si cunoasterea "eu-lui"launtric si care in cele din urma ne individualizeaza, ajutandu-ne la descoperirea propriei persoane. A simti furie intr-o situatie fara iesire, sau bucurie la revederea unei persoane dragi, nostalgie la ascultarea unui cantec, durere la despartirea de cineva inseamna a trai o emotie.Ele ne ghideaza in deciziile pe care le luam , facandu-ne constienti de nevoile pe care le avem.Emotia este cea care ne permite sa simtim viata.
RăspundețiȘtergereEmotiileau intensitate diferita. Intensitatea unei emotii este cu atat mai mare cu cat obiectul ei este mai important din punct de vedere subiectiv. Exista patru tipuri de emotii fundamentale;furia, tristetea, bucuria si teama.Ceilalti termeni, care definesc emotii, nu sunt decat variante ale celor patru fundamentale.
P.S. A nu se confunda emotiile cu sentimentele. sentimentele implica pe langa emotie si pasiune.
RăspundețiȘtergere