Stiai ca....ENERGIA ELECTRICA

Stiai ca....Energia electrica nu este o inventie umana, ea putand fi observata în mai multe forme in natura, o manifestare intalnita detul de des fiind fulgerulThunder effect. Multe dintre interactiunile familiare la nivel macroscopic, cum ar fi atingereaI want to touch it... sau frecarea,:massage: v.2 sunt datorate interactiunilor dintre câmpurile electrice la scara atomica:atom:. Câmpul magnetic:magnet: al Pamantului se crede ca provine de la un dinam natural de curenti circulari în miezul planetei. Anumite cristale, cum ar fi de cuartul, sau chiar zaharul, genereaza o diferenta de potential între fetele lor atunci când sunt supuse la presiunea externa. Acest fenomen este cunoscut sub numele de piezoelectricitate, si a fost descoperit în 1880 de Pierre si Jacques Curie. Efectul este reciproc, si atunci când un material piezoelectric este supus unui câmp electric, o mica schimbare în dimensiuni fizice are loc.

Unele organisme, cum ar fi rechinii:sharkattack:, sunt capabile sa detecteze si sa raspunda la modificari în campurile electrice, o abilitate cunoscuta sub numele de electroreceptie, in timp ce altele, sunt capabile sa genereze singure tensiuni in scop agresiv sau defensiv. Anghila electrica,isi poate detecta sau paraliza prada, prin intermediul tensiunii ridicate generate de celulele musculare modificate.




Apasa aici ca sa trimiti Informatii Utile, Curiozitati, (din orice domeniu),pentru Publicare. Daca are legatura cu acest subiect posteaza comentariu direct. Multumesc.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche